Afrikansk elefant

Afrikansk elefant

Elefantens snabel kan blive over to meter lang og er en forlænget næse og overlæbe. En snabel består af omkring 150.000 muskler, og der er ingen knogler i den. Snablen har mange forskellige funktioner: Til at tage føde med, som et våben, som snorkel, til at trompetere med, til støvbadning og at drikke med. Der kan være op til 10 liter vand i snablen, som elefanten efterfølgende puster ind i munden.
Den afrikanske elefant kendes blandt andet på at den har to »fingre« i spidsen af snablen, hvor den indiske elefant har én.

En elefants ører fungerer som elefantens »køleanlæg«. Det varme blod fra elefantens krop løber ud i den tynde hud i ørerne, hvor blodet afkøles af luften og løber derefter tilbage i kroppen.
Ørerne på den afrikanske elefant er meget store (ca. 2 meter lange og 1,5 meter brede på en voksen elefant) og ligner Afrika i formen; den indiske elefant har »små« ører, og dens ører ligner formen på Indien.

Elefanten går på tæerne, da den under hælen har en pude, der består af elastisk bindevæv og som fordeler vægten på en stor flade. Fodens opbygning minder om sportssko med indbyggede luftlommer i sålen. På den måde kan elefanten bevæge sig meget adræt på såvel flade som klippefyldte områder.

Elefanter lever sammen i familiegrupper. Gamle hanner lever alene, mens yngre hanner kan danne ungkarleflokke. Elefanten bruger en dyb brummen til almindelig kommunikation – såkaldte subsoniske lyde fra 10 Hz og opefter. Når en elefant udstøder høje trompetlyde med snablen, er det et tegn på at den er vred.

Elefanten tilhører »tykhuderne«, sammen med næsehornet og flodhesten. Elefantens hud er op til 2,5 cm tyk.

  • Udbredelse: Størstedelen af Afrika, syd for Sahara
  • Bestand: I kraftig tilbagegang. For 100 år siden var der 10 millioner afrikanske elefanter. I 2016
  • var der cirka 350.000 tilbage.
  • Vægt: Han: 6-7 ton. Hun: Op til 4,5 ton
  • Skulderhøjde: Han: 3-3,5 meter. Hun: Noget mindre
  • Kropslængde: 4-5 meter
  • Halelængde: 1-1,5 meter
  • Parringstid: Året rundt
  • Drægtighed: 22 måneder
  • Antal unger: 1
  • Føde: Græs, frugter, bark, grene og kviste
  • Zoo-menu: Dagligt cirka 150 kilo bestående af hø, friske grene, kraftfoder og frugt. Herudover mineraler og salte. De drikker ca. 100 liter vand dagligt.
  • Levealder: 50-70 år