Isbjørn

Isbjørn

Isbjørnen er verdens største landlevende rovdyr, og den største målte isbjørn var 1002 kilo tung.

Dyret tilbringer størstedelen af året langs kanten af pakisen, og dens pels isolerer så godt, at der kan være en temperaturforskel på 69 grader Celsius mellem ydersiden og bunden af pelsen.

Til og med fodsålerne er dækket af pels, hvilket gør at isbjørnen kan gå uden at lave støj samt glide henover isen. Den har desuden svømmehud halvvejs ud mellem tæerne.

Selvom den normalt bevæger sig rundt i langsomt tempo, kan den bevæge sig med en fart på op til 50 kilometer i timen. Denne fart kan isbjørnen ikke opretholde længe, da den risikerer at dø af hedeslag, fordi pelsen isolerer så godt.

  • Udbredelse: De arktiske kystområder og drivisen
  • Bestand: I alle lande, hvor isbjørnen lever, findes programmer til beskyttelse af isbjørnen, og jagten kontrolleres. Populationen skønnes at være på cirka 22.000 dyr. Isbjørnens fremtid er afhængig af, hvordan miljøet i Arktis bevares. Begrænset jagt i Canada og på Grønland
  • Vægt: Han: 350-650 kilo. Hun: 150-250 kilo
  • Skulderhøjde: Han: 160 centimeter. Hun: Lidt mindre
  • Kropslængde: 2-3,5 meter
  • Parringstid: Fra sent i marts til først i juni
  • Drægtighed: 7-8 måneder
  • Antal unger: 1-3 (normalt 2 unger)
  • Føde: Hovedsageligt sæler, men isbjørnen er også ådselæder. Om sommeren spiser den desuden vegetabilske fødeemner.
  • Zoo-menu: Kød, rotter, mus og marsvin, sild og andre døde fisk, levende ørreder, kogte og rå æggeblommer, frugt og grønt, græs, grene, risengrød af mælk, ørredpiller, marmelade, honning, levertran, biotin, vitaminer og mineraler samt egebark-kridt.
  • Levealder: 15-18 år i det fri, i fangenskab 25-30. Den ældste kendte isbjørn blev 42 år i fangenskab.