LUK
VildhundLycaon pictus

Udbredelse: På græssletter og savanneområder i Afrika – Botswana, Cameroun, Den Centralafrikanske Republik, Tchad, Etiopien, Kenya, Malawi, Mozambique, Namibia, Senegal, Sydafrika, Sudan, Tanzania, Zambia, Zimbabwe
Kropslængde: 75 - 110 cm.
Skulderhøjde: 75 cm.
Vægt: 18-36 kg
Kønsmoden: 12-18 måneder. Får dog normalt først unger noget senere
Drægtighed: 72 dage
Antal unger: 2- 20 hvalpe pr. kuld
Føde: Mellemstore pattedyr som f.eks. thomsons gazelle, zebra, antiloper, gnuer og til tider også husdyr
Levetid: 6-10 år i naturen. I fangenskab 8-12 år.
Social adfærd: Lever i flokke, som normalt består af 6-20 dyr. I hver flok er der en dominerende han og hun. Der er ikke nogen yderligere rangorden i flokken.
Status: Antallet er faldet drastisk. Inddragelse af levesteder til landbrug, jagt, forfølgelse og trafikdrab er alle medvirkende årsager til hyænehundens tilbagegang.

Vidste du at

  • I vildhundeflokken findes en alfa hun og en alfa han, som er det dominerende par.
  • Vildhunde tilbringer det meste af dagen i huler, som de normalt overtager fra andre gravende dyr. Tidligt om morgenen eller om aftenen begiver nogle af flokkens medlemmer sig ud på jagt.
  • Vildhunde drikker sjældent vand, da de normalt får væske nok fra byttedyrenes blod og kropsvæsker.
  • Når de voksne har været på jagt og kommer tilbage til flokken, gylper de kød op til ungerne og de voksne der ikke deltog i jagten
  • Vildhunde strejfer normalt omkring og slår sig først ned, når alfa hunnen i flokken får unger. Når dette sker opretter hyænehundene et territorium, som de forsvarer.
  • Vildhunde forveksles ofte med hyæner - vildhunden optræder endda også under navnet hyænehund (på dansk). De to har ikke ret meget med hinanden at gøre. Vildhunden tilhører hundefamilien, mens hyænerne tilhører hyænefamilien.