LUK
OrangutangPongo pygmaeus

Udbredelse: Lever i regnskoven på Borneo.
Højde: Han 140 cm. Hun 115 cm.
Vægt: Han 60 - 90 kg. Hun 40 - 50 kg.
Parringstid: Året rundt.
Kønsmoden: 8 - 10 år.
Drægtighed: 260 - 270 dage.
Antal unger: Normalt 1. Sjældent 2.
Føde: Planter: tropiske frugter, blade, skud, bark. Også insekter og æg. Er i stand til at æde umoden frugt, hvilket giver dem en fordel, frem for andre frugtædere.
Zoo-menu: Frugt og grønt, friske grene og abepiller. 

Levetid: Op til 35 år i naturen. I zoologiske haver er den ældste registrerede orangutang 56 år.
Social adfærd: Voksne hanner lever alene. Hunner lever i perioder sammen med unger.
Status: Alvorligt truet, primært på grund af skovfældning, men også pga. jagt og indfangning.

Vidste du at

  • Orangutangen er den eneste egentlige trælevende menneskeabe.
  • Orangutanger bruger grene til at få fat i myrer og termitter.
  • Voksne hanner har fremstående kindvalke af fedt og bindevæv. Disse kindvalke virker tiltrækkende på hunner.
  • Hanner udvikler en stor strubesæk som voksne. Den fungerer som forstærker, når orangutangerne brøler.
  • Armene hos en orangutang kan have en rækkevidde på op til 250 cm.
  • Orangutang betyder på malaysisk skovmenneske (orang= skov og utan= menneske - den rigtige stavemåde er derfor »orangutan« - i alle andre lande end Danmark), og man mente, de var en slags mennesker, som godt kunne tale, men ikke gjorde det, da de ellers ville blive sat i arbejde.
  • Orangutangen er stærkere i armene end gorillaen, selvom den er mindre. Det skyldes, at den er mere klatrende end gorillaen.
  • Der findes to arter af orangutang, der lever på henholdsvis Borneo og Sumatra.
  • Ungerne ammes i 2 - 3 år, men får i løbet af 1. leveår gennemtyggede frugter og grøntsager.
  • Ungerne bliver med deres mor i 6-7 år.
  • Bestanden af borneo orangutang er faldet meget, og det anslås, at der i dag er mellem 10.000 og 15.000 dyr.