LUK
IsbjørnUrsus maritimus

Udbredelse: De arktiske kystområder og drivisen.
Skulderhøjde: Han: 160 cm. Hun: Lidt mindre.
Vægt: Han 350 - 650 kg. Hun 150 - 250 kg.
Parringstid: Fra sent i marts til først i juni.
Drægtighed: 7 - 8 måneder.
Antal unger: 1 - 3 (normalt 2 unger).
Føde: Hovedsaglig sæler, men er også ådselæder.Om sommeren også vegetabilske fødeemner.
Zoo-menu: Kød, rotter, mus og marsvin, sild og andre døde fisk, levende ørreder, kogte og rå æggeblommer, frugt & grønt, græs, grene, risengrød af mælk, ørredpiller, marmelade, honning, levertran, biotin, Diafarm vitamin-mineralpulver til rovdyr, A-vitamin samt egebark-kridt.
Social adfærd: Han lever alene. Hunnen lever med unger i perioder.
Status: I alle lande, hvor isbjørnen lever, findes programmer til beskyttelse af isbjørnen, og jagten kontrolleres. Populationen skønnes at være på ca. 22.000 dyr. Isbjørnens fremtid er afhængig af, hvordan miljøet i Arktis bevares. Begrænset jagt i Canada og på Grønland.

Vidste du at:

  • Isbjørnen er verdens største landlevende rovdyr, og rekorden er 1.002 kg.
  • Isbjørne og brunbjørne er så nært beslægtet, at de er i stand til at få unger sammen.
  • Isbjørnen har svømmehud halvvejs ud mellem tæerne.
  • Pels isolerer så godt, at der kan være en temperaturforskel på 69º C mellem ydersiden og bunden af pelsen.
  • Isbjørnen bevæger sig rundt i langsomt tempo, men kan komme op på 50 km/t. Hvis den løber længere, kan den dø af hedeslag, da pelsen isolerer så godt.
  • Isbjørnen har en meget fin lugtesans og kan således lugte sig frem til ådsler, der ligger over 30 km væk. Den kan lugte en sæl, der ligger gemt 2 meter under et lag is og sne.
  • Isbjørnen tilbringer størstedelen af året langs kanten af pakisen.
  • Fodsålerne er dækket af pels, så isbjørnen kan gå uden at lave støj, eller den kan glide på isen.