LUK
DværggedCapra aegagrus hircus

Udbredelse: Findes som husdyr i hele verden, men er især udbredt i Mellemøsten og Afrika.
Højde: ca. 64 cm.
Vægt: Hanner: 30-35 kg. Hunner: 20-25 kg.
Parringstid: Fra sensommer til tidlig vinter. I varmere områder, hvor dagene er længere, kan den parre hele året rundt.
Kønsmoden: Hanner ca. 1/2 år. Hunner ca.1 år.
Drægtighed: 150-160 dage.
Antal unger: 1-4 kid.

Føde: Altædende, men især græs, busk- og urtevegetation.
Zoo-menu: Kraftfoder, friske grene, hø og grønt.
Levetid: 10-15 år.
Social adfærd: Lever i flokke med hierarki.
Status: Ikke truet.

 
Vidste du at:
  • Dværggeden stammer fra bezoargeden, som er forfader til mere end 400 forskellige gederacer - af disse er afrikansk dværgged den mindste.
  • Den vilde bezoarged i dag er udbredt i Iran, Afghanistan, Pakistan og Tyrkiet. Den blev tæmmet og gjort til husdyr i Mellemøsten og Tyrkiet for 8-9000 år siden. 
  • Geden til tider bliver kaldt ”den fattige mands ko”, fordi den er meget nøjsom og lever af energifattig føde.
  • Mælken, kødet og skindet har gjort geden til et populært husdyr i flere lande.