Rensdyr

Rensdyr

Rensdyret tilhører hjortefamilien, hvori der findes i alt 36 arter. Både ko og tyr har gevir, hvilket er unikt indenfor hjortene.

Dyrene, der lever højt mod nord, kaldes også for rener og er nok mest kendt for at være trækdyr for julemandens slæde. Det er dog et meget vigtigt dyr for samerne og for andre naturfolk forskellige steder i verden, som holder rener for kødets skyld eller for at lave tøj af skindet.

I foråret samles flere rensdyrflokke for at vandre til sommergræsningsområderne. Her kan man se flokke på op til 200.000. Når rensdyr vandrer, foregår det i trav, og de bevæger sig med en gennemsnitshastighed på 30 kilometer i timen. En ren, der løber, kan nå op på 60-80 kilometer i timen.

Rensdyr er desuden dygtige svømmere, blandt andet fordi deres luftfyldte pels fungerer som svømmevest.

Dyret kan tåle temperaturer helt ned til minus 40 grader celsius, men tåler varme meget dårligt.
Rensdyr har brede og flade klove, som fungerer som snesko. Endvidere har de i benene en sene, som siger klik-lyde, når de går. Disse lyde gør det nemmere for dyrene at holde sammen i dårligt vejr.
Rensdyr ser dårligt, men har derimod en god lugtesans, som bruges til at finde føde og til at opdage farer.

Dyret er planteæder, men det kan for at få et proteintilskud, finde på at dræbe lemminger og æde dem.

  • Udbredelse: Tundra på den Nordlige halvkugle - Canada, Finland, Grønland, Mongoliet, Norge, Rusland og Svalbard
  • Bestand: Jagt og ødelæggelse af levesteder har medført nedgang i antallet
  • Vægt: 90-270 kilo. I Norden sjældent mere end 150 kilo
  • Skulderhøjde: 90–140 centimeter. I Norden sjældent mere end 120 centimeter
  • Kropslængde: 120-220 centimeter
  • Kønsmoden: Fra 2-3-årsalderen
  • Drægtighed: 7-8 måneder
  • Antal unger: Normalt kun 1
  • Føde: Lav, mos, græs og blade
  • Levealder: 12-15 år