Kattalemur

Kattalemur

Kattaen er en lemur, og der findes i alt 22 lemurarter, som alle lever på Madagaskar og de nærliggende øer Comorerne. Selvom Kattaen spinder som en kat, når man klapper den, så er den sammen med de andre lemurer klassificeret som halvaber. Den er let at kende på sin lange stribede hale, der fungerer som balancestang.

Kattaen er aktiv om dagen, hvor langt de fleste andre lemurer er nataktive. Den lever i grupper på op til 30 dyr. I grupperne er det hunnerne, der dominerer og vinder stort set alle kampe. Det er også hunnerne, der æder og drikker først i perioder med mangel på mad og drikke. Der er et klart hierarki mellem både hanner og hunner. I parringssæsonen forlader mange af hannerne gruppen for at opsøge andre hunner.

En kattaunge kan drikke mælk fra en hvilken som helst hun i gruppen. Hunnerne kan også tage sig af forældreløse unger. 30-50 % af alle unger dør, inden de når at blive 1 år.

 

  • Udbredelse: Stenede buskområder på Madagaskar.
  • Bestand: Truet på grund af ødelæggelse af levesteder
  • Vægt: 2,5-3,5 kilo
  • Kropslængde: 40-46 centimeter
  • Halelængde: 55-60 centimeter
  • Parringstid: April
  • Kønsmoden: Fra 18-månedersalderen. Hanner parrer sig dog normalt ikke før, de er 3 år gamle
  • Drægtighed: 120-153 dage
  • Antal unger: Normalt 1
  • Føde: Kattaen er ikke kødæder, men klarer sig næsten udelukkende med planter, blomster, blade og bark. Kan til tider dog også æde insekter
  • Zoo-menu: Frugt og grønt samt abepiller og kattemad
  • Levealder: Ukendt i naturen. I fangenskab op til 14 år