Humboldtpingvin

Humboldtpingvin

Der findes 17 arter af pingviner, som alle lever på den sydlige halvkugle fra Galapagos-øerne ved Ækvator til Sydpolen.

Pingvinens forfader var af stormfugle-familien, som blandt andet består af albatrosser, mallemukker og skråper.

Pingviner er mørke på ryggen og lyse på bugen. På den måde er de camoufleret i forhold til fjender og byttedyr. En svømmende pingvin set nedefra, er lys ligesom himlen. Set ovenfra er den mørk som det dybe vand.

Humboldtpingviner kan være neddykket i op til 2 minutter ad gangen og er afhængige af en tæt og isolerende fjerdragt, når de opholder sig i det kolde vand omkring Antarktis. Pingvinen er - meget belejligt - den fugl, der har flest fjer pr. kvadratcentimeter.

Pingviner er meget sårbare på land, da de ikke kan flyve, men heldigvis findes der ikke landlevende rovdyr, hvor de fleste pingvinarter yngler.

Humboldtpingviner lever i kolonier, hvor de to og to danner par for livet. De ruger typisk i huler og sprækker på klipper.

  • Udbredelse: Ved kysten i Chile og Peru i Sydamerika
  • Bestand: Stærkt truet - derfor indgår den i det europæiske avlssamarbejde
  • Vægt: Han: 4,9 kilo og Hun: 4,5 kilo
  • Højde: 50-70 centimeter
  • Parringstid: Hele året rundt. I Aalborg Zoo dog kun om foråret.
  • Rugeperiode: Cirka 40 dage
  • Antal unger: 1-2 unger
  • Antal æg: Normalt 2, der ruges af begge forældre
  • Føde: Stimefisk og 10-armede blæksprutter. Byttestørrelse: 3,6 - 27 centimeter
  • Zoo-menu: 7-8 kilo småsild til gruppen, kraftfoder, vitaminer, samt saltpiller
  • Levealder: 25-30 år i naturen. 30-40 år i zoologiske haver