LUK

Kampagner

Aalborg Zoo deltager i flere forskellige projekter for at bevare dyre- og planteliv hele verden over. 

Zoo samarbejder derfor med organisationer og naturfredningsforeninger, der har fokus på in situ naturbevarelse, dvs. organisationer og foreninger som aktivt gør en indsats netop på det sted, hvor der er brug for hjælp.

Vi forsøger at give vores gæster et indblik i dette samarbejde. Samtidig giver vi via vores indsamlingsstandere og formidling mulighed for at støtte projekterne. På den måde kan Zoos besøgende hjælpe med at gøre en forskel for naturen.

European Association of Zoos and Aquaria

EAZA

European Association of Zoos and Aquaria

EAZA er den europæiske sammenslutning af zoos og akvarier i Europa. Hvert år afvikler EAZA en kampagne, der har til formål at skabe oplysning om global bevaringsværdig natur.

Medlemmerne af EAZA har til opgave at oplyse og formidle om udvalgte naturbevarelsesprojekter. Den årlige kampagne kan have til formål enten at indsamle økonomiske midler, så projekterne kan føres ud i livet eller at indsamle underskrifter for at påvirke politiske beslutninger.

Aalborg Zoo er medlem af den europæiske zooforening (EAZA) og af verdens zooforening (WAZA). Ligeledes er Aalborg Zoo er medlem af den danske sammenslutning af zoologiske haver og akvarier (DAZA). For at kunne optages i WAZA, EAZA og DAZA stilles en række krav. Der skal bl.a. være ansat en zoolog, som har ansvaret for dyrene, og samtidig skal der være ansat formidlere.

Black Mamba

Aalborg Zoo er i samarbejde med havens gæster hovedsponsor for noget ganske enestående, nemlig BLACK MAMBA – En gruppe på 36 lokale kvinder som opererer i Balule i Sydafrika. Balule er en 400 km2 stor del af den verdenskendte Kruger Nationalpark. Kvinderne bruges som værn mod krybskytter, og det virker. 

Kvindelist mod krybskytter

Det er vores overbevisning, at krigen mod krybskytter ikke kan vindes med krudt og kugler, men i stedet gennem uddannelse af lokalsamfundet. Det er her kvinderne gør en væsentlig forskel. De har kulturelt set en langt større troværdighed end mændene, og de lader sig ikke bestikke.

Black Mambas arbejdsopgaver:

 • De finder og nedlægger krybskytternes lejre.

 • De finder og indsamler snarer og fælder dagligt.

 • De patruljerer dagligt i små grupper i grænselandet til reservatet.

 • De holder øjne og øre åbne - både i reservatet og i lokalsamfundet.

 • De bruges som naturens formidlere i lokalsamfundet.

 • De bruges som hjælpere til lokale arrangementer for at udbrede vigtigheden af deres arbejde.

 • De foretager vejspærringer og kontrol.

 • De arbejder tæt sammen med en gruppe armerede rangere og assisterer bla. ved anholdelser.

Hvad er problemet?

Den ulovlige jagt på de vilde dyr i Afrika, er nærmest eksploderet gennem det sidste årti. Specielt er elefanterne og næsehornene meget hårdt ramt. Så hårdt at handlen med truede dyrearter i dag regnes for verdens fjerdestørste kriminelle økonomi – kun overgået af våbensmugling, menneske- og narkotikahandel.

Facts:

 • På under 2 år har Black Mamba reduceret krybskytteriet i deres område med hele 76%.

 • De har i samme periode, fundet og nedlagt 12 lejre og 3 slagtepladser, alle lavet af krybskytter.

 • For kun 7 kr pr. kvinde kan vi sørge for, at de får 3 måltider om dagen.

 • Der nedslagtes gennemsnitligt 100 elefanter om dagen.

 • Hvis krybskytteriet fortsætter i nuværende tempo, så er der ingen elefanter tilbage i Afrika om 10 år.

 • Der er under 25.000 næsehorn tilbage i Afrika.

 • 83% af alle Afrikas næsehorn lever i Sydafrika.

 • Der nedlægges 3 næsehorn om dagen af krybskytter i Sydafrika.

Følg Black Mamba på facebook

Aalborg Zoo har sammen med Black Mamba del i en verdensrekord. Det er i næsten 12 måneder (i 2014) lykkedes at holde krybskytterne fra at nedlægge næsehorn og elefanter i deres område.

Black Mamba er blevet grundlagt af Transfrontier Africa, som Aalborg Zoo har et tæt samarbejde med.

Her er et linket til Black Mambas hjemmeside

Red Orangutangen

Du kan også gøre en forskel!

Orangutangen er den mest trælevende af alle menneskeaberne og pga. deres snævre udbredelsesområde og en stadig øget fældning af regnskoven – abernes naturlige levested – er de blevet stærkt udryddelsestruede. Derfor er det vigtigt at kæmpe orangutangernes sag, inden det er for sent!

Organisationen Red Orangutangen kæmper netop for orangutangernes overlevelse på Borneo. Samtidig beskytter og genplanter Red Orangutangen regnskov på Borneo. Ved at støtte Red Orangutangen støtter du organisationens regnskovsbevarende projekter. Du kan også bidrage til beskyttelse af orangutangerne ved at adoptere en orangutang. Se mere på www.redorangutangen.dk.

Fra februar 2006 til medio april 2013 har Aalborg Zoos gæster bidraget med

Kr. 185.335,-

 

Aalborg Zoos orangutanger

I Aalborg Zoo kan man, som i den eneste zoologiske have i Danmark, opleve orangutanger. På nuværende tidspunkt har parken tre orangutanger, Djiamat, Anton og Cinta. Der findes tre arter af orangutanger, den ene findes på Borneo og de to andre på Sumatra. Aalborg Zoos orangutanger er alle tre Borneo orangutanger.

I orangutanghuset kan du se en gribende udstilling, som fortæller om den skæbne forskellige orangutangunger har været udsat for. Aalborg Zoo har igennem Red Orangutangen støttet rehabiliteringscentre for orangutanger i Nyaru Menteng og Samboja Lestari på Borneo. Vi følger således med i orangutangers skæbne i centeret, indtil de kan klare sig selv og bliver sat fri. Pengene Aalborg Zoo støtter med, går til både mad, pleje og evt. medicin, hvis orangutangerne bliver syge.

I december 2006 adopterede Zoo orangutangen ”Tara”

Tara kom til kom til centeret, da hun var 6 måneder gammel. Hun var afkræftet, syg og vejede ikke mere end en nyfødt orangutangunge. I dag er hun ca. 5 år gammel og trods megen sygdom i perioder, er hun godt på vej til at blive en sund og selvsikker orangutang.

I september 2007 adopterede Zoo orangutangen ”Madsen”  

Madsen skulle være solgt som kæledyrsabe. Heldigvis lykkedes det Lone Nielsen at redde ham i tide i en alder af 6 måneder. Madsen havde brækket sin skulder og  havde nogle dårligt helede knogler i venstre hånd, da han kom til centeret. Han har sikkert oplevet en uhyggelig skæbne, som mange andre orangutangunger, desværre. Hans mor er blevet jagtet og skudt ned fra de høje trækroner. Moderen dør ved  nedfaldet, og ungen brækker skulderen og beskadiger en hånd. Orangutangungen er nu pludselig helt alene i verden!