LUK
VortesvinPhacochoerus africanus

Udbredelse: De åbne afrikanske savanner syd for Sahara.
Kropslængde: 120-150 cm.
Skulderhøjde: 75 cm.
Vægt: 60-120 kg.
Kønsmoden: Efter 18 måneder.
Drægtighedsperiode: 171-175 dage
Antal unger: Normalt 3-4 unger.
Føde: Mest græs og urter, men også rodknolde, løg, svampe og insekter.
Levetid: I fangeskab 12-18 år. Levealder i naturen kendes ikke.
Social adfærd: Holder sammen i familiegrupper, som består af hunner med unger. Hanner kan søge sammen i ungkarlegrupper, men lever ellers alene og opsøger kun hunnerne for at parre sig med dem.
Status: Ikke truet.

Vidste du at:

  • Vortesvin har ikke svedkirtler og ruller sig derfor i mudder for at holde sig nedkølet.
  • Vortesvinet har en hale på op mod 45 cm. som holdes oprejst, når den løber.
  • Vortesvinet er som regel dagsaktiv, men kan til tider søge føde om natten.
  • Vortesvin flygter hellere fra en rovdyr end tager kampen op mod dem. De er dog kendte for frygtløst at forsvare deres familie.
  • Vortesvinet har fået sit navn fra de bruskagtige vortelignende udvækster, der stikker ud på begge sider af hovedet.
  • Man ved ikke med sikkerhed, hvilken funktion vorterne har. En forklaring kan være at de bruges som våben eller som forsvar mod andre vortesvin. Vorterne beskytter måske øjnene, når vortesvinene kæmper mod hinanden.
  • Vortesvinet kan løbe 50 km/t.
  • Vortesvinet har et dårligt syn, men til gengæld en god lugtesans og en skarp hørelse.
  • Vortesvinet føder normalt sine unger i en hule.