LUK
VikunjaVicugna vicugna

Udbredelse: På græsstepper i Andesbjergene i 3500-5700 meters højde. Findes især i det centrale Peru, men også i Bolivia, Chile og Argentina.
Kropslængde: 125 - 190 cm
Højde: 70 - 110 cm.
Vægt: 35-65 kg
Parringstid: Marts - april
Kønsmoden: 2 år.
Drægtighed: 330-350 dage.
Antal unger: 1, som dier ved moderen i ca. 10 måneder
Føde: Græs.
Levetid: 15-20 år.
Social adfærd: Lever i små grupper med en han og flere hunner. Grupper som kun består af hanner findes også.
Status: Er fredet i Peru, Bolivia, Chile og Argentina.

Vidste du at:

  • Vikunjaen blev i starten af forrige århundrede næsten udryddet pga. jagt.
  • Vikunjaen er i kamelfamilien, hvor der i forvejen findes tre arter: Guanaco (Lam guanicoe), Alpaka (Lama pacos) og Lama (Lama glama).
  • Vikunjaens tætte pels indeslutter et luftlag nær ved kroppen, som er med til at beskytte mod den kolde bjergluft.
  • Vikunjaen har ry for at have den fineste og mest dyrebare uld der findes.
  • Vikunjaens værste fjende er pumaen. Hvis en vikunja flygter fra en puma kan den med udstrakt hals og tilbagelagte ører nå op på næsten 50 km/t.