LUK
Totået dovendyrCholoepus didactylus
Udbredelse: Central og Sydamerikas varme, fugtige tåge- og regnskove. 
Kropslængde: 54-74 cm
Vægt: voksen 4-9 kg, nyfødt: 350-450 gram.
Kønsmoden: Han: 4-5 år. Hun: 3 år.
Drægtighed: 10 måneder.
Antal unger: Normalt 1.
Føde: Blade, skud, frugt og af og til insekter og smådyr.
Zoo-menu: Spinat, grøntsager og frugt, kogt æg. 
Levetid: 10-15 år. I zoologiske haver op til 40 år.
 
Social adfærd: Lever solitært, hunnen er sammen med ungen i op til 2 år.
Status: Dovendyret er ikke truet, men bestanden og dens leveområder mindskes hver dag på grund af jagt og fældning og afbrænding af skov.
 
Vidste du at:
  • Der findes 2 familier af dovendyr, delt op efter antallet af klør på deres forpoter.
  • De totåede er delt i 2 arter og de tretåede er delt op i 4 arter.
  • De nærmeste slægtninge er myreslugeren og bæltedyret, som du også kan opleve i Aalborg Zoo
  • En nyfødt unge er fuldt udviklet, med åbne øjne og store klør. Dem bruger den til at kravle op på moderens mave, men efter kun 3 uger kan den hænge selv.
  • Tilpasning til et liv hængende i træerne er mange. De indre organer ligger anderledes, pelsen gror anderledes, halsen har meget bevægelige led
  • Tilpasning til en fiberrig og ofte giftig kost har gjort, at maven minder meget om en drøvtygger mave, dog med kort tarm.
  • Muskelmassen er meget lav, det laveste for et pattedyr, og dovendyret kan reelt ikke stå på sine ben, men må slæbe sig afsted når den er nede på jorden, med 16 m i timen.
  • Dovendyret gør toilette på jorden, ca. en gang om ugen ved foden af dens yndlingstræ Cecropia.
  • I træerne kan de bevæge sig med op til 144 m i timen, og dovendyr er gode svømmere.
  • Selvom dovendyret gør alt langsomt, skal man ikke tage fejl af deres evne til at forsvare sig, både med tænder og klør.
  • Deres bedste forsvar er dog camouflage. I pelsen gror der alger, som hjælper med dette.
  • Synet er dårligt, men lugtesansen er ekstrem god.