LUK
TapirTapirus terrestris

Udbredelse: Sydamerika - Argentina, Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Fransk Guinea, Guinea, Paraguay, Peru, Surinam, Venezuela
Kropslængde: 215 cm.
Højde: 110 cm.
Vægt: 180-250 kg.
Kønsmoden: 2,5 år
Drægtighed: 385-412 dage
Antal unger: 1, sjældent 2.
Føde: Vandplanter, kviste, blade, græs og frugter.
Levetid: Op til 30 år.
Social adfærd: Lavlandstapiren lever normalt alene og er hovedsaligt natteaktiv. Den bevæger sig gennem regnskoven på ofte benyttede stier, som den afmærker med urin. Tapiren opholder sig næsten altid i nærheden af vand eller sumpområder, hvor de plasker rundt og ruller sig i mudder for at holde sig afkølet.
Status: Lavlandstapiren er ikke direkte truet, men som en del andre har man oplevet tilbagegang, da dens levesteder ødelægges

Vidste du at:

  • Tapiren tilhører de upartåede hovdyr ligesom hesten og næsehornet. Man mener ikke at denne gruppe af pattedyr har forandret sig væsentligt de sidste 35 millioner år.
  • Der findes udover lavlandstapiren 3 andre tapirarter. Blairds tapir, der lever fra Mexico til Ecuador, vest for Andesbjergene. Bjergtapiren, der lever fra Colombia til Peru og skaberaktapiren, der lever i Asien.
  • På hvert forben har lavlandstapiren fire tæer, mens der på hvert bagben er tre tæer.
  • Lavlandstapiren er en god svømmer og kan opholde sig under vand i længere tid.
  • Hvis tapiren føler sig truet, søger den ud i vandet.
  • Indianerne i Amazonregnskoven jager tapiren for kødets skyld, og bruger og skindet som læder.
  • Navnet tapir kommer fra et brasiliansk ord og hentyder til den tykke hud.
  • Tapiren kan undersøge et område på 30 cm i diameter med sin snabel, uden at bevæge hovedet eller resten af kroppen.