LUK
SumpbæverMyocastor coypus
Udbredelse: Sydamerika 
Kropslængde: 43-64 cm. Hanner er større end hunner. Halen er 22-43 cm. 
Vægt: 7-9 kg. 
Kønsmoden: 6-8 måneder.  
Drægtighed: Ca. 130 dage
Antal unger: 3-5 unger pr. kuld. Får op til 3 kuld om året.  
Føde: Vandplanter, men også bløddyr som snegle og muslinger.
Levetid: Ca. 5 år eller mindre i naturen.  
Social adfærd: Sumpbæveren lever normalt i par og danner af og til større kolonier. De holder til ved flodbredder, afvandingssystemer, sumpe og søbredder. 
Status: Blev jaget pga. dens bløde pels, og var i 1900-tallet tæt på at uddø i naturen. I 1931 blev al jagt imidlertidig forbudt og det lykkedes derfor sumpbæveren at overleve. I dag er sumpbæveren meget almindelig. 

Vidste du at:

  • Sumpbæveren er en god svømmer og kan være neddykket i op til 5 min. i sin jagt på vandplanter.
  • Dievorterne er placeret langs siden op mod ryggen, så ungerne lettere kan komme til og endda die, når hunnen svømmer.
  • Sumpbæveren ofte sidder og renser sin pels for snavs og parasitter.
  • Den har to fedtkirtler ved munden, som kan udskille olie. Olien blive først smurt ud på forporterne og gnides derefter ind i pelsen, så den bliver fedtet og vandafvisende.
  • Sumpbæveren har lange grove dækhår yderst, som skjuler den bløde fløjlsagtige underpels. Underpelsen kaldes af pelshandlere for Nutria - Nutria er derfor sumpbæverens øgenavn.
  • Sumpbæveren er tilpasset til livet i vand: dens øjne er placeret højt på hovedet, så den også kan se når den svømmer. Den har svømmehud mellem tærene og underpelsen er vandafvisende efter indsmøring af olie fra mundkirtlerne.