LUK
StrudsStruthio camelus

Udbredelse: På åbne savanneområder i Øst- og Sydafrika. Der findes også vilde strudse i Australien, som nedstammer fra strudse, der har været holdt i fangenskab
Kropslængde: Op til 2,75 meter.
Vægt: Op til 135 kg.
Kønsmoden: 3-4 år. Hunner kan blive kønsmodne allerede i 2 års alderen
Føde: Frø, græs, blade og blomster, insekter og øgler.
Rugeperiode: Ca. 42 dage.
Antal æg: 8-10 æg pr. hun. I en strudserede kan der være helt op til 60 æg lagt af forskellige hunner. Hvert æg vejer ca. 1500 gram.
Levetid: 20-30 år.
Social adfærd: Strudse holder oftest sammen i grupper bestående af én han og op til 15 hunner. Blandt disse hunner har hannen sin 1. dame, som på territoriet vælger en fordybning, som hannen på forhånd har lavet. Her lægger hun sine æg, hvorefter de andre hunner i gruppen kommer til. Udrugning klares af hannen og hans foretrukne hun. Arbejdet fordeles således at hannen ruger om natten og hunnen ruger om dagen.
Status: Strudsen var tidligere almindelig i store dele af Afrika. Den er i dag gået stærkt tilbage i antal primært fordi den har været efterstræbt af mennesker. Strudsen er i dag truet.

Vidste du at:

  • Der findes i dag fem strudse arter: Nandu (Sydamerika), emu (Australien), kiwi (New Zealand), struds (Afrika) og kasuar (Ny Guinea).
  • Strudsen er den største nulevende fugl, den lægger det største æg af alle nulevende væsener, og den er det hurtigste tobenede dyr, der findes
  • Det er ikke rigtigt at strudsen gemmer sit hoved i sandet. Denne misforståelse kan være opstået, da det på lang afstand kan være svært at se hovedet på en græssende struds
  • Et strudseæg vejer ca. 1500 gram og svarer til ca. 20 hønseæg.
  • Strudsen har et meget godt syn og har det største øje af alle landlevende dyr.
  • En struds som flygter fra et rovdyr kan nå op på 70 km/t.