LUK
Patagonisk maraDolichotis patagonum

Udbredelse: Lever kun på de åbne sletter – kaldet pampassen – i Argentina, Sydamerika
Kropslængde: 60-80 cm. Hanner er typisk lidt større end hunner
Vægt: 8-13 kg. Hanner er typisk lidt tungere end hunner
Kønsmoden: Når de er omkring 5-6 måneder
Drægtighed: Omkring 100 dage
Antal unger: 1-3, typisk 2. I naturen får maraen kun ét kuld unger om året, men i fangenskab kan hunner bliver drægtige igen kort efter fødsel. Ungerne dier i 75-78 dage, hvilket er lang tid sammenlignet med andre gnavere

Føde: Græs udgør langt størstedelen af maraens føde. Diæten suppleres med andre planter, frugt og kaktus
Levetid: Det er uvist, hvor gammel maraer kan blive i naturen, men i fangenskab kan de blive op til 14 år 
Social adfærd: Hanner og hunner danner par for livet, men ellers ses flere maraer sjældent sammen. Ungerne bliver ved moren og faren, til de er omkring 2,5 måneder
Status: Næsten truet. Introduktionen af domesticerede får til pampassen har især ødelagt maraens foretrukne levesteder. Maraen bliver desuden jaget for dens kød og pels  

 

Vidste du at:

  • Maraen er den næststørste gnaver i verden
    Det latinske artsnavn ”Dolichotis” betyder ”langøre”
  • Maraen er stærkt monogam, hvilket betyder, at hanner og hunner bliver sammen hele livet. Forholdet ”plejes” især af hannen, der følger hunnen overalt. For at markere sin hun, tisser hannen på hende og forsvarer hende mod andre rivaliserende hanner
  • Hunnen har ægløsning hver 3-4 måned, men den varer kun en halv time! Dette kan være med til at forklare maraens monogame forhold, da hannen dermed har større chance for at nå at parre sig med hunnen i dette korte tidsrum
  • Selvom hunnen typisk føder to unger, er der blev observeret helt op til fire diende unger ved den samme hun. Dette tyder på, at andres unger kan finde på at ”stjæle” mælk fra andre hunner for at få så meget mælk som muligt
  • Som det også er tilfældet med andre gnavere, spiser og genfordøjer maraen sin egen afføring og får dermed det fulde udbytte af sin føde