LUK
NæsebjørnNasua nasua

Udbredelse: I den tropiske lavlandsregnskov i Sydamerika
Kropslængde: 43 - 66 cm
Vægt: 4,5 - 6 kg.
Kønsmoden: 2 år.
Drægtighed: 70 - 77 dage.
Antal unger: 3 - 6.
Føde: Altædende. Hovedsageligt hvirvelløse dyr, som snegle og insekter, men også hvirveldyr som firben, frøer og små gnavere.
Zoo-menu: Frugt og grønt, 1 frisk æg pr. dyr, rosiner, jordnødder, mus, Kitte-kat kattemad, melorme, kød (kanin, marsvin, fugle), franskbrød/rugbrød samt 1 tsk. vitamin/mineral pulver til løver
Levetid: Op til 14 år.
Social adfærd: Næsebjørnehanner lever det meste af tiden alene og accepteres kun i gruppen af hunner i parringstiden. Efter en måned er parringstiden forbi, og hannen jages ud af flokken. Når en hun skal føde sine unger, forlader hun gruppen af hunner og finder et roligt sted, hvor hun bygger en rede. Ungerne vejer ved fødslen ca. 150 gr. og er blinde. Først efter 11 dage åbnes øjnene. 
Status: Næsebjørne er ret almindelige og ikke truede

Vidste du at:

  • Næsebjørnen tilhører halvbjørnefamilien ligesom bl.a. vaskebjørn og rød panda. Halvbjørne er navnet på en familie inden for rovdyrordenen. Dyrene vejer mellem 900 g og 12 kg og måler mellem 30 cm og 67 cm.
  • Næsebjørnen har en lang og fleksibel næse, som den bl.a. bruger til at rode i jorden efter føde.
  • Næsebjørnens værste fjender er store boa slanger, harpy-ørnen samt de større sydamerikanske katte, bl.a. jaguar og puma.
  • Der findes forskellige underarter af næsebjørnen fra Oklahoma i USA og hele vejen ned gennem Sydamerika.
  • Næsebjørne er meget adrætte og glimrende klatrere. Når de klatrer, bruger de den lange hale til at holde balancen.