LUK
MangustHelogale pervula
Udbredelse: Græs-, busk-, og skovsavanne i det østlige- og sydlige Afrika.
Kropslængde: 18-26 cm. Med hale ca. 38 cm.
Vægt: Ca. 300 g.
Parringstid: Oktober-april.
Kønsmoden: 3 år.
Drægtighed: 49-56 dage.
Antal unger: Normalt 4-6 unger pr. kuld. 3 kuld årligt.
Føde: Insekter som f.eks. termitter, men også små pattedyr, slanger, skorpioner og æg.
Zoo-menu: Mus, kyllinger, frugt og grønt og insekter som f.eks. græshopper og melorme.
Levetid: 8-10 år.
Social adfærd: Lever i en matriarkalsk flokstruktur og danner grupper af 8-30 individer med et stærkt hierarki. Gruppen domineres af en af de ældre hunner, som er den eneste i gruppen, der får lov til at yngle. Alfahannen er hierarkisk placeret under hende, mens de øvrige medlemmer af gruppen er inddelt efter alder med de yngste rangeret højst.
Status: Ikke truet.
Vidste du at:
  • Dværgmangusten er det mindste ægte rovdyr i Afrika.
  • Medlemmer af en gruppe kommunikerer med hinanden via en række forskellige pibe- og fløjtelyde.
  • Medlemmerne i flokken har forskellige opgaver afhængig af deres hierarkiske placering. Matriarken føder unger, alfahannen spejder efter fjender og de øvrige voksne skaffer føde og tager sig af ungerne.