LUK
Goeldis marmosetCallimico goeldii

Udbredelse: Tropisk regnskov i et begrænset område af Amazonskoven i det vestlige Brasilien, Bolivia, det sydlige Colombia samt det nordlige Peru.
Kropslængde: 22-28 cm.
Vægt: 500 gram.
Kønsmoden: Efter 14 måneder.
Drægtighed: 155 dage.
Antal unger: En, som normalt bæres på ryggen. Vejer kun ca. 50 gram ved fødslen

Føde: Frugt, insekter samt smådyr.
Zoo-menu: Frugt, melorme og fårekyllinger
Levetid: I fangenskab mere end 9 år.
Social adfærd: Lever i sociale grupper på 2-10 medlemmer. Ældre søskende hjælper med yngelplejen.
Status: Truet pga. ødelæggelse af de regnskovsområder den lever i. Indgår i det europæiske avlssamarbejde.

Vidste du at:

  • Goeldis marmoset kommer sjældent nærmere end 5 meter fra skovbunden, men søger i sted mod trætoppene for at søge føde
  • Goeldis marmoset hører til den familie, der hedder egernaber, og som omfatter ca. 20 forskellige arter.
  • Goldies marmoset kommer fra træ til træ ved at springe og ikke ved at gå på jorden.
  • Ungerne hos Goeldis marmoset dier i 12 uger ved moderen, men allerede efter ca. 4 uger er de i stand til at fordøje frugt, som de får af forældrene.