LUK
ElefantLoxodonta africana

Udbredelse: Størstedelen af Afrika, syd for Sahara
Skulderhøjde: Han: 3 - 3,5. Hun: Noget mindre.
Vægt: Han: 6 - 7 ton. Hun: Op til 4,5 ton
Parringstid: Året rundt.
Drægtighed: 22 måneder.
Antal unger: 1
Føde: Lever af planter (græs, frugter, bark, grene og kviste
 

Zoo-menu: Hø: ca. 100 kg, friske grene: ca. 30 kg, kraftfoder: 7-8 kg, frugt: 4-5 kg. Herudover mineraler og salte. Alt i alt ca. 150 kg pr. elefant pr. dag.
Levetid: 50 - 70 år.
Social adfærd: Lever sammen i familiegrupper. Gamle hanner lever alene. Yngre hanner kan danne ungkarleflokke
Status: Elefanten er gået stærkt tilbage i Afrika. For ca. 100 år siden var der ca. 10 millioner elefanter. I 1998 var der ca. 300.000 elefanter. Det er kun lovligt at sælge elfenben fra Namibia, Botswana og Zimbabwe, som har store lagre af elfenben liggende. Overskuddet går til bevarelse af elefanter.

 

Vidste du at:

  • Elefanten bruger en dyb brummen til almindelig kommunikation (»subsoniske lyde« fra 10 Hz og op). Udstøder høje trompetlyde med snablen, når den er vred.
  • Elefanten går på tæerne, da den under hælen har en pude, der består af elastisk bindevæv og som fordeler vægten på en stor flade. Fodens opbygning minder om sportssko med indbyggede luftlommer i sålen. På den måde kan elefanten bevæge sig meget adræt på såvel flade som klippefyldte områder.
  • Elefantens snabel består af omkring 150.000 muskler, og der er ingen knogler i den. Snablen har mange forskellige funktioner: Til at tage føde med, som et våben, som snorkel, til at trompetere med, til støvbadning og at drikke med. (Op til 10 liter vand kan der være i snablen, som elefanten efterfølgende puster ind i munden).
  • Elefanten tilhører »tykhuderne«, sammen med næsehornet og flodhesten. Elefantens hud er op til 2,5 cm tyk.
  • Den afrikanske elefants ører er meget store (ca. 2 meter lange og 1,5 meter brede på en voksen elefant) og fungerer som elefantens »køleanlæg«. Det varme blod fra elefantens krop løber ud i den tynde hud i ørerne, hvor blodet afkøles af luften og løber derefter tilbage i kroppen.
  • Den afrikanske elefant har to »fingre« i spidsen af snablen, hvor den indiske elefant har én. Ørerne på den afrikanske elefant er meget store og ligner Afrika i formen; den indiske elefant har »små« ører, og dens ører ligner formen på Indien.