LUK

”Bog om: Nordens kloge kragefugle”

   

Navn: Sussie Pagh Titel: PhD i zoologi. Forfatter og medejer af Naturforlaget

 

Baggrund for specialet

De nordiske kragefugle (Ravn, Allike, Råge, Gråkrage, Sortkrage, Husskade, Skovskade, Nøddekrige, Lavskrige) er fugle, som alle kender, og som er lette at få at se. De er, hvad enten man bor i byen eller ude på landet, lige udenfor vinduet. Kragefugle er ofte udskældte fugle og bl.a. brugt i gyserfilmen ”Fuglene” fra 1963 af Alfred Hitchcock, men vi kender dem også fra den nordiske mytologi, som Hugin og Munin, Odins to ravne, som hver dag bringer nyt fra alverden. De to oldnordiske navne Hugin og Munin betyder ”Tanken” og ”Mindet”.

 

Videnskabelige forsøg kan i dag vise os noget om dyrs mentale evner. Ved at lave snedige forsøg, kan man få indblik i dyrs tankevirksomhed og afgøre, om det dyrene gør, blot er nedarvede instinkter eller om der er tankeprocesser bag. Især på Oxford Universitet og i Lund har man lavet en lang række forsøg med kragefugles adfærd fx brug af værktøj, deres risikovillighed og evne til at træffe valg. Andre videnskabelige forsøg viser kragefugles evne til at planlægge, og hvordan de formentlig har selvindsigt og kan regne andres hensigter ud. Flere egenskaber, som vi tidligere troede var unikke for mennesker, er nu også fundet hos dyr. Den forskning som beskæftiger sig med tankevirksomhed både hos dyr og mennesker kaldes ”kognitionsforskningen”. Det er en tværgående forskningsdisciplin bestående af bl.a. adfærdsøkologi, psykologi og hjerneforskning. Kognitionsforskningen viser, at hjernerne hos mennesker og dyr grundlæggende er opbygget på samme måde. Denne viden kan både få stor betydning for, hvordan vi behandler dyr, og hvordan vi ser på os selv.

Bogen skal kunne læses af unge fra 8 klasse og op efter og voksne. Bogen forventes at have særlig interesse for folkeskolens afgangsklasser, gymnasieskolen, samt folk med interesse for fugle og dyr i al almindelighed. Det er ønsket at lave en fotografisk smuk bog om vilde kragefugle, som kan bruges som gavebog til folk, der kan lide dyr.

 

Resultater og afrapportering

Bogen vil blive trykt i 1000 eksemplarer på Narayana press og solgt via ”Naturforlagets hjemmeside”. Desuden vil bogen kunne købes via boghandlere. Der vil blive sendt pressemeddelelser ud og gjort reklame for bogen over ”facebook”. Bogen vil den blive sendt til biblioteksforeningen for at få en lektørudtalelse.